Z wielką radością informujemy, że Bracia Michał i Jakub Budnik, wezmą udział w realizacji najnowszego projektu Stowarzyszenia Innowatorów Wsi pod nazwą „Produkty zbożowe w tradycji pokoleń”. Już w kwietniu rozpoczną swoją podróż po Polsce, by podzielić się swoją wiedzą, pasją, doświadczeniem oraz poznać przepisy regionalnych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Poznajmy bliżej Braci Budnik!
Bracia Michał i Kuba Budnik to wyjątkowy duet kulinarny, połączenie umiejętności, doświadczenia i kreatywności stanowi unikalny atut na polskim rynku gastronomicznym.
Są absolwentami Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Swoją przygodę z kuchnią rozpoczęli od praktyk zawodowych w pięciogwiazdkowym hotelu Le Regina pod okiem Pawła Oszczyka, jednego z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Pierwsze kroki zawodowe stawiali w wine barze Centrum Wina. Następnie Kuba wyjechał na praktyki do restauracji Le Jardin du Quai k. Awinionu, gdzie odkrywał klasyczną kuchnię francuską, a zwłaszcza jej główną zasadę mówiącą, że najlepszy efekt osiąga się prostymi środkami i znakomitą jakością produktu, w tym czasie Michał wraz z Josethem Seeletso otwierał znaną warszawską restaurację Duchnicka Wine & Food. Rok 2012 okazał się dla Michała wyjątkowo ważny. Został reprezentantem Polski na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2012, gdzie pod dowództwem Kurta Schellera z młodzieżową drużyną zdobył brązowy medal, co było wielkim sukcesem. Kilka lat później wspólnie z bratem rozpoczął kierowanie kuchnią w restauracji Hoża 25. Następny etap w karierze Michała i Jakuba była praca w hotelu Mazurkas i największym wówczas cateringu w Polsce Mazurkas Catering, gdzie jako sous chefowie brali udział w największych eventach w kraju. Od 2016 r. jako szefowie kuchni współtworzą Stixx Bar & Grill, jeden z najlepszych steak housów w kraju. Od lutego 2019 r. w duecie regularnie gotują w kuchni telewizyjnego Pytania na Śniadanie, gdzie dzielą się swoimi przepisami, doświadczeniem oraz pasją do gotowania. Ich udział w mediach sprawił, że stali się popularnymi postaciami w polskim środowisku kulinarnej.
W tym roku wraz ze Stowarzyszeniem Innowatorów Wsi będą promować pochodzące z Polski, najwyższej jakości ziarna zbóż i przetworów zbożowych w ramach projektu „Produkty zbożowe w tradycji pokoleń”. Szefowie spotkają się z 16 Kołami Gospodyń Wiejskich, wybranymi w ramach etapu zgłoszeniowego poprzez formularz dostępny na naszej stronie.
Konkurs ma na celu połączenie tradycyjnej sztuki kulinarnej, reprezentowanej przez KGW ze sztuką gotowania nowego pokolenia kucharzy wyznaczających współczesne trendy. Efektem współpracy KGW z Szefami Kuchni będzie wydanie książki kucharskiej „Produkty zbożowe w tradycji pokoleń” oraz 16 przepisów kulinarnych w formie wideo.
Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Brak komentarzy